Ένας απ’ τους Αδέσμευτους bloggers στο Προσυνέδριο της ΝΔ στο Ναύπλιο.

Η ομιλία του μέλους των Αδέσμευτων bloggers Πέτρου Χασάπη στο Προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Ναύπλιο.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Φίλες και φίλοι.

Ας δούμε το σημερινό μας θέμα, από μια άλλη οπτική γωνία.

Γενική είναι πλέον η πεποίθηση, ότι απέτυχε και χρεοκόπησε στο σύνολό του το πολιτικοκοινωνικό μοντέλο της μεταπολίτευσης.

Ως γνωστό, οι δύο εταίροι αυτού του μοντέλου που αλληλεξαρτώνται και επηρεάζονται αμφίδρομα, είναι….. το κοινωνικό σύστημα από το ένα μέρος και το πολιτικό σύστημα από το άλλο.

Κάθε  κοινωνικό σύστημα, όμως, έχει από τη φύση του μια ιεραρχική δομή.

Μπορεί άραγε να οδηγήσει σε ανάπτυξη μια άρχουσα τάξη, που το ισχυρότερο τμήμα της, από άποψη τουλάχιστον δυνατότητας επηρεασμού,  δεν έχει παραγωγική νοοτροπία, αλλά κρατικοδίαιτη νοοτροπία και διακατέχεται από απληστία; Όπου τα έσοδά της  προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από τη φορολογία των άλλων τάξεων και από κρατικά δάνεια;

Μπορεί άραγε να οδηγήσει σε ανάπτυξη μια μεσαία τάξη, απομίμηση της άρχουσας, υπεραπασχολούμενη δυσανάλογα στο Δημόσιο τομέα, δυσανάλογα στον τομέα υπηρεσιών και μόνο ένα μικρότερο μέρος της να ασχολείται με τον παραγωγικό τομέα, μπλεγμένο μάλιστα στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας;

Δυστυχώς, ο άλλος εταίρος αυτού του μοντέλου, είναι ένα πολιτικό σύστημα φοβικό, αναβλητικό  και αναποτελεσματικό. Ένα πολιτικό σύστημα που δεν ευνοεί τη λήψη τολμηρών αποφάσεων σε κανένα τομέα της δημόσιας ζωής, φοβούμενο το πολιτικό κόστος.

Οι παραδοσιακές πελατειακές σχέσεις, μεταξύ των δύο εταίρων, έχουν πλέον μεταλλαχθεί σε μια ευρύτερη συναλλαγή.  Το πολιτικό σύστημα εξαγοράζει την ανοχή της κοινωνίας και από την πλευρά του ανέχεται μορφές κοινωνικής αυθαιρεσίας σε όλη την κοινωνική κλίμακα.

Καμία λοιπόν ανάπτυξη δεν μπορεί να περιμένει κανείς από αυτό το μοντέλο. Μόνο πρόχειρες λύσεις που δεν αντέχουν στο χρόνο.

Εδώ, φίλες και φίλοι, χρειάζεται κοινωνικός μετασχηματισμός.

Η κρίση, είναι η ευκαιρία για ευρύτερες αλλαγές.

Το ΠΑΣΟΚ και οι συνοδοιπόροι του αντίθετα , επενδύουν στη συντήρηση της υπάρχουσας κατάστασης, στοχεύοντας στην ηγετική τους μακροημέρευση, πάνω στην εξαθλίωση. Αντί αλλαγών, το ΠΑΣΟΚ,  υποστηριζόμενο από ένα ολόκληρο κρατικοδίαιτο σύστημα και τα μέσα προπαγάνδας αυτού του συστήματος, επείγεται να περάσει νομοσχέδια που κάνουν τον ένα πόλο του μοντέλου,  δηλ. το πολιτικό σύστημα, ακόμα πιο συγκεντρωτικό και ελέγξιμο (Εκλογικός νόμος, Καλλικράτης κ.λ.π.), ενώ ταυτόχρονα νομιμοποιεί λαθρομετανάστες για να επωφελείται πολιτικά από τις εξαθλιωμένες μάζες μεταναστών, αλλά και ελλήνων που θα δημιουργήσει η κρίση.

Φίλες και φίλοι, θέλω καταλήγοντας να πώ τούτο..

Το σύνηθες είναι η κοινωνία πρώτη να επιβάλλει τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Όμως η δική μας κοινωνία, με αυτές τις δομές που έχει, είναι ανήμπορη να αντιδράσει.

Στη δική μας περίπτωση τα πράγματα, όπως πάντα, πρέπει να λειτουργήσουν αντίστροφα. Δηλαδή πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες θεσμικές αλλαγές πρώτα στο πολιτικό σύστημα, που είναι το πιο εύκολο, με στόχο να μετασχηματίσουμε την κοινωνία, που είναι το δύσκολο εγχείρημα.

Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να εκδημοκρατίσουμε το πολιτικό σύστημα. Πρέπει να βάλουμε την κοινωνία στην πολιτική.

Χρειαζόμαστε ένα πολιτικό σύστημα στιβαρό και ταυτόχρονα δημοκρατικό.

Το μόνο μέσο που έχουμε, για να κάνουμε τους Έλληνες να ενεργοποιηθούν και να ενδιαφερθούν για την ευημερία της χώρας, είναι να τους κάνουμε συμμέτοχους στη διακυβέρνησή της.

Έχω την πεποίθηση ότι η μάχη μεταξύ Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς στη χώρα μας θα πρέπει να επιλέξουμε εμείς να δοθεί στο πεδίο της σύγκρουσης μεταξύ συγκεντρωτικού και δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. Αυτό είναι το δικό μας γήπεδο.

Ακόμα και αν έρθει κοινωνική έκρηξη ή συμβούν απρόοπτες πολιτικές εξελίξεις, πρέπει να έχουμε έτοιμη πρόταση αλλαγής για να οδηγήσουμε εμείς τις εξελίξεις.

Ως σταθερό στρατηγικό στόχο του κόμματός μας θα πρέπει να ορίσουμε τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, ενώ ένας από τους τακτικούς στόχους μας θα πρέπει να είναι οι κατάλληλες θεσμικές αλλαγές στο  πολιτικό μας σύστημα.

Αυτό στη χώρα μας, πρέπει να ξεκινήσει δυστυχώς ή ευτυχώς από τους πολιτικούς. Άλλη κινητήρια δύναμη δεν υπάρχει. Τη σχετική πρωτοβουλία θα πρέπει να την αναλάβουν κάποιοι πεφωτισμένοι πολιτικοί Ηγέτες.

Πρόεδρε, σε σένα έπεσε ο κλήρος των μεγάλων αλλαγών.

Ευχαριστώ.

http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/04/bloggers_20.html

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s