Η Τουρκία μας δείχνει το δρόμο. Αλλαγή και όχι αναθεώρηση στο Σύνταγμα..

Από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ πληροφορούμαστε ότι, κατά τη διάρκεια πτήσης του προς το Στρασβούργο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, είπε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ότι επιβάλλεται η εκπόνηση νέου Συντάγματος και όχι η αναθεώρηση του υπάρχοντος Συντάγματος. Υπογράμμισε πως το νέο Σύνταγμα, θα πρέπει να είναι το Σύνταγμα των  επόμενων 100 χρόνων. «Η Τουρκία χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα για να διασφαλίσει την ίδια της την ύπαρξη στο μέλλον», είπε ο κ. Γκιουλ, χωρίς να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, εάν θα προκηρυχθεί νέο δημοψήφισμα για την αποδοχή του νέου Συντάγματος ή αυτό θα εγκριθεί από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. Ομως, τόνισε ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη και ενεργότερη συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση του νέου Συντάγματος.

Ας σημειωθεί, για όσους δεν το γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός και ισχυρός άνδρας της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, έχει ταχθεί με θέρμη υπέρ της Προεδρικής Δημοκρατίας, έναντι της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (σαν το δικό μας σύστημα) που ισχύει στην Τουρκία σήμερα, προκειμένου να εκδημοκρατιστεί και να ισχυροποιηθεί πιο πολύ η Τουρκία, εξαλείφοντας την εσωστρέφεια. Αν καταφέρει τελικά να επιβληθεί στους στρατηγούς και να περάσει τις καινοτόμες απόψεις του.

Είδες η Τουρκία; Έτη μπροστά από το δικό μας πολιτικό κατεστημένο των τριών οικογενειών.

Το δικό μας πολιτικό σύστημα «κλώθει» μια δήθεν αναθεώρηση που αφενός ποτέ δεν θα γίνει και συζητείται  απλά για να μας ρίξει «στάχτη στα μάτια» και για να κατασιγάσει τις δημοκρατικές μας απαιτήσεις, αλλά και αν γίνει, έπειτα από πολλά χρόνια, θα είναι ένα αποτέλεσμα εξαντλητικών συμβιβασμών μεταξύ των διαπλεοκομένων συμφερόντων, χωρίς καμία απολύτως συμμετοχή του λαού. Έτσι εξάλλου προβλέπει το ίδιο το Σύνταγμα.

Κατά τ’ άλλα, περνιόμαστε και για έξυπνος και δημοκρατικός λαός.

Στη φαντασία μας βέβαια. Γιατί στην πραγματικότητα, γινόμαστε αντικείμενο εκμετάλλευσης του κάθε τυχάρπαστου, του κάθε ανίκανου και του κάθε λαμόγιου.

Πηγή: http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/01/blog-post_2192.html

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s